Skip to main content

Jo Boniszewski

Transformational Presence heeft alles te maken met het creëren van de beste omstandigheden om een impactvolle, blijvende verandering – transformatie – plaats te laten vinden. Het helpt ons om het grootste potentieel in mensen, ideeën, projecten en omstandigheden te herkennen en om dat potentieel in de praktijk vorm te geven en te ontwikkelen.

Wat is ‘Transformatie’?

Het woord ‘transformatie’ vindt zijn oorsprong in het Griekse woord ‘Transforma’, wat zoveel betekent als het overgaan van de ene vorm naar de andere vorm. Transformatie vindt van binnenuit plaats en resulteert in duurzame en significante verandering. Een eikel heeft het potentieel in zich om een eikenboom te worden – om te transformeren in de boom. Een rups heeft het potentieel in zich om een vlinder te worden – om in de vlinder te transformeren. Zodra de transformatie heeft plaatsgevonden, kan nooit meer teruggegaan worden naar de oude vorm. De eik kan nooit meer een eikel worden en de vlinder kan nooit meer een rups worden.

Transformatie vindt plaats van binnenuit. En tijdens dat proces kan het er vaak uitzien als een puinhoop. Het kan lijken op volledige vernietiging in plaats van groei. De eikel breekt open en wordt volledig vernietigd als de kiemplant tevoorschijn komt. Als je niet begrijpt dat dit groei is, zou je kunnen aannemen dat dit het einde was. Een complete vernietiging in plaats van een overgang van het oude naar het nieuwe. Transformatie gebeurt niet door het volgen van een stapsgewijze formule die gericht is op een specifieke uitkomst, maar eerder door de optimale voorwaarden te scheppen voor transformatie, zonder zekerheden of garanties. Het is een proces van loslaten en co-creatie gebaseerd op een mindset van nieuwsgierigheid, een diep vertrouwen in het leven en een bereidheid om te ontdekken en te leren.

Neem even de tijd om na te denken over een significante blijvende verandering die al heeft plaatsgevonden, of die misschien nu hard nodig is in je eigen leven en werk: wat was of is er nodig om de oude vormen, structuren en patronen volledig open te breken? Om op die manier transformationele verschuivingen te laten plaatsvinden en om het potentieel zich te laten ontvouwen en een nieuwe vorm aan te nemen.

Wat is ‘Presence’?

‘Presence’ oftewel ‘aanwezigheid’ beschrijft hoe je op een gegeven moment verschijnt. Het heeft alles te maken met je staat van zijn, de energie en de kwaliteiten die je meebrengt naar de omstandigheden, situaties en relaties waarin je aanwezig bent. Alleen door volledig aanwezig te zijn en een bewuste keuze te maken op welke manier je aanwezig wilt zijn in het moment, ben je in staat om de best mogelijke omstandigheden te creëren voor het potentieel om zich te kunnen ontvouwen en transformatie en duurzame groei plaats te laten vinden.

Terugkerend naar de metafoor van de eikel; de eikel heeft vruchtbare aarde, water en zonlicht nodig om te groeien. We moeten de eikel op de juiste plek planten, watergeven en het onkruid verwijderen zodat de jonge zaailing zich kan ontwikkelen en groeien. We voeden en verzorgen de plant zodat het grootst mogelijke potentieel zich kan ontvouwen. We kunnen niet bepalen hoe de eik er precies uit zal zien – de uitkomst – maar we kunnen de best mogelijke omstandigheden scheppen voor transformatie. En misschien zal de eik sterker en majestueuzer zijn dan we ons hadden kunnen voorstellen. Hetzelfde geldt voor individuen, projecten, teams en organisaties. Het huidige moment bevat de zaden van toekomstig potentieel.

Transformational Presence rust ons toe om dit potentieel te ontdekken, te herkennen en in te zien en de best mogelijke omstandigheden te creëren in onszelf en in en met anderen om dit grootste potentieel te laten vrijkomen en een nieuwe vorm aan te nemen. Resulterend in duurzame en impactvolle groei. In onze Transformational Presence leiderschaps- en coachingsprogramma’s leer je hoe je deze aanpak kunt toepassen in je leven, in je werk en in je leiderschap.