Skip to main content

Jo Boniszewski

“Hoe kan het zijn dat zoiets simpels en lichts zo snel zulke diepe en wezenlijke inzichten kan geven?”

Deze opmerking kwam van een verraste vrouw net na het doen van een 20 minuten Transformational Presence oefening. Transformational Presence is een krachtige, actieve, en vaak beweeglijke manier om snel en effectief aan de slag te gaan met een vraagstuk, uitdaging of probleem waar je mee worstelt en waar je stappen in wilt maken.

“OM DE KEUKENTAFEL”

Elke 6 weken kom ik samen met een groep fantastische en moedige vrouwen – dokters, dierenartsen, advocaten, docenten, ondernemers en baanbrekers – voor een avond verbinding, verkenning, nieuwe inzichten opdoen in combinatie met lachen, af en toe huilen, en na afloop altijd een goed glas wijn! We hebben de avond gedoopt ‘Om de Keukentafel met Jo’. Eigenlijk zitten we rondom de eettafel of aan de grote tafel in de tuin als het weer het toelaat. En we zitten eigenlijk ook niet, want wij gaan aan de slag met de eenvoudige en krachtige aanpak van Transformational Presence. En zitten hoort daar vaak niet bij.

SNEL AAN DE SLAG

Transformational Presence is een krachtige, actieve, en vaak beweeglijke manier om snel en effectief aan de slag te gaan met een vraagstuk, uitdaging of probleem waar je mee worstelt en waar je stappen in wilt maken. De aanpak nodigt je uit te verkennen welke informatie en welk potentieel er schuilt in je uitdaging. Er zijn drie fundamentele vragen die we in Transformational Presence geregeld stellen:

1. Kans: wat is de kans, mogelijkheid, oftewel het potentieel in de uitdaging?
Als er een probleem is, dan laat het ons zien dat iets momenteel niet werkt en dat er iets anders is dat zich probeert kenbaar te maken. Welke boodschap schuilt er in de uitdaging? En wat wil hier nou werkelijk gebeuren? Dit is trouwens niet hetzelfde als wat wil ik? Of wat willen wij? … Met deze vraag worden we uitgenodigd te luisteren naar het probleem of de uitdaging en wat die ons te vertellen heeft.

2. Aanwezigheid: wie vraagt dit mij/ ons te zijn?
Wij zijn niet gewend om deze vraag te stellen. Vaak, vanuit een probleem of uitdaging gaan we rechtstreeks naar ‘het doen’ en naar het zoeken van een oplossing door actie te nemen. In Transformational Presence staan we eerst stil bij de vraag welke aanwezigheid, energie of kwaliteit(en) word ik door de situatie gevraagd in te brengen? Welke aanwezigheid is nodig om het potentieel zich in deze situatie te laten verwezenlijken? Bijvoorbeeld, word ik gevraagd visionair te zijn? Of moedig, geduldig, rebels of speels? De opties zijn eindeloos… en het is een bewuste keuze, altijd vanuit je ware authentieke zelf.

3. Actie: wat vraagt dit mij/ ons te doen?
En pas vanuit de bewuste keuze over wie ik word gevraagd te zijn in de situatie, stellen wij de vraag: wat word ik gevraagd te doen? Het gaat hier niet om een lange, gedetailleerde 10-stappen plan. Het gaat om een eerstvolgende concrete stap. En nadat wij die stap hebben genomen, gaan we terug naar het potentieel in de situatie, wie het vraagt ons nu te zijn, en wat het vraagt ons nu te doen… stap voor stap vooruit in het verwezenlijken van het potentieel in de situatie.

METEEN NAAR DE ESSENTIE

Elke vrouw ‘om de keukentafel’ werkt individueel met haar eigen probleem of kwestie. We gaan aan de slag met zowel professionele als persoonlijke vraagstukken. Van grote complexe thema’s tot kleinere, afgebakende problemen. En er worden geen lange verhalen verteld. Weinig of niets over de inhoud. Dat gaat de rest, eerlijk gezegd, niks aan. De Transformational Presence aanpak en de oefeningen brengen ons meteen naar de essentie van wat er speelt, hoe complex en ingewikkeld het verhaal ook is. Na de verkennende oefeningen, delen we wat we hebben geleerd en onze inzichten met elkaar. Hierin zit de kracht, de energie en de voorwaarts beweging. En als iemand toch een (lang) verhaal wil vertellen?… Daar hebben wij het wijntje voor, na afloop!

“De keukentafel avonden zijn cadeautjes waar ik telkens naar uitkijk. In een groep betrokken, ambitieuze vrouwen, in jezelf op zoek naar waar het echt om gaat. Ik baal oprecht als ik er niet bij kan zijn. Iedere avond is weer verrassend, zowel qua opzet en oefeningen, als wat er aan persoonlijke inzichten uitkomt. In mijn dagelijks leven als ondernemer denk ik vaak terug aan die momenten. Jo leert me op een andere manier, of misschien beter gezegd, een ander niveau te kijken naar alle uitdagingen die ik tegenkom. Ze legt de essentie bloot op een originele en liefdevolle manier. En with a touch of British humour… Dat maakt alles luchtig en licht. Precies wat ik nodig heb in mijn mooie, maar soms overvolle leven.” ~ Cathelijne Lania. Ondernemer, A Beautiful Story

EEN KRACHTIGE BENADERING VAN LEVEN & LEIDERSCHAP

En zo werkt het altijd, of het nou om de keukentafel is, in een teambijeenkomst of in de boardroom. Transformational Presence is een eenvoudige en tegelijkertijd krachtige benadering van leven en leiderschap. Of dat het leiden is van je eigen leven, je gezin, een flink team of van een hele organisatie. In onze Transformational Presence leiderschaps- en coachingprogramma’s leer je hoe je deze aanpak kunt toepassen in je leven, in je werk en in je leiderschap.